Növeli a bőrrák kockázatát, ha sokáig nézünk ki a repülő ablakán

Thomy® Folia, melanoma, UV védelem, bababarát fólia, kisállatbarát fólia, szolárium
 
 
A legtöbb ember szeret kibámulni a repülő ablakán, az alatta elsuhanó tájban gyönyörködve. Pedig eközben komoly veszélynek teszi ki magát a szakértők szerint.
„A bőrrákot okozó ultraibolya-sugárzásnak két fajtája van, az UVA és az UVB. Ha repülőn utazunk, a leégéssel leginkább társított UVB-sugárzást kiszűri az ablak, de az UVA-t nem. Mivel jóval közelebb vagyunk az ózonréteghez, a nap sugarai jóval károsabbak" – magyarázta a Telegraphnak Matt Gass, a Brit Bőrgyógyászszövetség (BAD) szóvivője.
„Az UVA át tud hatolni az ablakon, és a bőrbe és mélyebben behatol, mint az UVB.A napozókrémben lévő UVA-védelem segít megvédeni a bőrt az ultraibolya-sugárzás miatti öregedéstől, mint a ráncosodás, és potenciálisan a bőrráktól is" – idézi a lap a BAD véleményét.
 
Egy 2015-ben készített felmérés a melanoma (a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása) előfordulásának kockázatát vizsgálta a pilóták és a kabinszemélyzet körében. A Journal of the American Medical Association című lapban közölt kutatás szerint a pilóták 30 ezer láb (9144 méter) magasan repülve 56 perc alatt annyi UVA sugárzást kapnak, mintha 20 percet szoláriumoznának.
 
 
 Thomy® Folia, melanoma, UV védelem, bababarát fólia, kisállatbarát fólia, szolárium
 
 
Ezek az értékek magasabbak lehetnek, ha a repülő vastag felhőréteg vagy hófödte talaj felett halad el, amelyek az UV sugárzás akár 85 százalékát is visszaverhetik.
A kutatásból kiderült, hogy a repülő ablakai a leégésért felelős UVB-sugárzás 99 százalékát elnyelték, de az UVA-nak csak a felét. „Ez elég veszélyes ahhoz, hogy növelje a bőrrák kialakulásának kockázatát" – mondta Dr. Richard Dawood, a Telegraph Travel egészségügyi szakértője.
Ezeket a potenciális kockázatokat azonban minden repülőgéptípusra és az utastérre vonatkoztatni „kicsit spekulatív" lenne – tette hozzá Dr. Dawood. Az idézett tanulmányban az UV-sugárzást egy Socata TBM850 légcsavaros magángép pilótafülkéjében mérték. A modern utasszállítók ablakai több UV-sugárzást szűrhetnek ki. Ráadásul, ha a pilóták nem is, az utasok lehúzhatják az ablakuk redőnyét.
 
Forrás: origo.hu (Journal of the American Medical Association)
 
 
 

A bőrrák egyetlen ellenszere a megelőzés - családod UV védelmi szakértője a Thomy® Folia

 
 
 
 
 

A Thomy® Folia által szerkesztett oldalakon található minden anyag a szerzői jog védelme alatt áll. Másolásuk törvénybe ütköző cselekedet, melynek minden esetben a következménye, hogy eljárást, kártérítés- és szerzői jogdíj megfizetést von maga után.

Más holnapokon való közzétételükhöz a szerző hozzájárulása szökséges. A honlap design-ja képzőművészeti alkotásnak minősül, ezért az külön is védelmet élvez. A honlap, mint egyedi összeállítás gyűjteményes műnek számít, és akkor is megilleti a védelem, ha egyes részei, összetevői egyébként nem részesülhetnének védelemben.
Részben illetve teljes másolásuk törvénybe ütköző cselekedet.
Következménye: minden esetben eljárást,- kártérítés valamint a szerzői jogdíj megfizetése.
A weboldal használatával a felhasználó automatikusan elfogadja a felhasználási feltételeket.
A tartalom fent jelzett módon történő felhasználás alapján keletkező díjfizetési kötelezettség elmulasztása esetén, felhasználó vállalja az ezzel járó jogi,- és anyagi következményeket.
A szerzői jogdíj mértéke a felhasznált tartalomtól függően, aloldalanként 100,000 Ft. + áfa.