Napfény a barátunk, de egyben az ellenségünk is

 Napfény: a barátunk, de egyben az ellenségünk is

Thomy® Folia, melanoma, UV védelem, bababarát fólia, kisállatbarát fólia, szolárium

 

A napfény kedélyjavító, megszépíti a zsíros arcbőrt, melege enyhíti az arcüreggyulladást. De ha túlzásba visszük a napozást, ezzel jóval többet ártunk, mint használunk.

A túlzásba vitt napfürdőzés legalapvetőbb káros következménye a leégés, amely hosszú távon nem csupán a bőr öregedéséhez, de daganatos megbetegedések kialakulásához is vezethet. Manapság a napfény leginkább a D-vitamin-raktárak feltöltésében játszott szerepe miatt kap kiemelt figyelmet, hiszen a D-vitamin hiánya nemcsak a csontritkulással, de egyes daganatos betegségek kialakulásával, cukorbetegséggel és idegrendszeri problémák, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával is összefüggésbe hozható. Előanyagát a bevitt táplálékból nyeri szervezetünk, ezt később a napfény segítségével alakítja át D-vitaminná. Szakemberek szerint a D-vitamin előállításához elegendő tavasztól őszig napi körülbelül 20 percet (fedetlen arccal és karral, azaz tulajdonképpen az évszaknak megfelelő ruházatban) a napon tartózkodni, nincs szükség hozzá a teljes test napoztatására.

 

Thomy® Folia, melanoma, UV védelem, bababarát fólia, kisállatbarát fólia, szolárium

 

Veszélyes lehet

Az UV-sugárzás az ózonréteg elvékonyodása miatt az utóbbi két évtizedben erősödött, ezért most jobban kell vigyáznunk, mint régen. A leégett bőrben visszafordíthatatlan folyamtok játszódnak le, ezek összeadódnak, és évtizedek múltán is kifejthetik hatásukat. A 4-5 éves kor előtti sérülések tesznek a legérzékenyebbé bennünket, ezért nagyon fontos a gyerekek megfelelő védelme. Délelőtt 11 és délután 4 óra között nem ajánlott a napon tartózkodni, mivel az ultraibolya sugárzás ekkor a legerősebb. Fő a fokozatosság! Első alkalommal csak néhány percet töltsünk a napon, azután fokozatosan növeljük a napozás időtartamát! Válasszunk olyan napvédő terméket, mely az UVB és az UVA sugarak ellen is védelmet nyújt. A naptej vagy napolaj használatát ismételjük meg minden fürdés, zuhanyozás és szárítkozás után!

 

Thomy® Folia, melanoma, UV védelem, bababarát fólia, kisállatbarát fólia, szolárium

 

Természetes védelem

 

Azok, akik idegenkednek a napvédő szerektől, kipróbálhatják a természetes, biológiai fényvédő krémeket, olajokat. Ezek kiszűrik a káros UV-sugarakat és beengedik a D-vitamin képzéshez szükségeseket, s lehet, hogy még a konyhában is találunk néhányat közülük:

a szezámolaj az egyik legjobb természetes napvédő szer. A káros UV sugarak közel 30 százalékát kiszűri, sőt, még egyéb más jótékony hatással is van a bőrre, ugyanis tele van antioxidánsokkal. A kókuszolaj ugyan kevesebb, 20%-át szűri ki a káros sugaraknak, de ettől még szintén szenzációs védelmet nyújt, ráadásul kellemes illatot és csillogást kölcsönöz bőrünknek. Kiváló bőrtápláló, s nem tömíti el a pórusokat. A mogyoróolaj és az olíva olaj szintén hasonló faktorral rendelkeznek mint a kókuszolaj, azonban jóval „nehezebb” olajok. A kenderolaj

is kiváló természetes védelmet nyújt a káros sugarak ellen anélkül, hogy a D-vitamin termelést akadályozná. Az érzékeny és leégett bőrre is megfelelő regenerációt biztosít, barna, illetve lebarnult bőrre megfelelő kiváltója az alacsonyabb faktorszámú naptejeknek. A jojoba-olaj, a shea-vaj, illetve a kakaóvaj kb. 4-7 faktorszámú természetes napvédőszernek minősül, viszont ezek hatása is elegendő lehet, ha belsőleg is odafigyelünk a természetes napvédelemre.

 

Thomy® Folia, melanoma, UV védelem, bababarát fólia, kisállatbarát fólia, szolárium

 

Belső védelem

Ha ugyanis táplálkozásunk során megfelelő mennyiségű karotinoid tartalmú ételt, vagy kifejezetten ilyen készítményt viszünk be szervezetünkbe, akkor bőrünk káros sugarak elleni természetes védekezését erősítjük, érzékenységét csökkentjük. A két legismertebb és leghatásosabb alfaja a Béta-karotin, illetve az astaxanthin. A Béta-karotin az A-vitamin ún. elővitaminja, és mint tudjuk, szervezetünk megfelelő A-vitamin tartalma és folyamatos utánpótlása segít minket az egészséges barnuláshoz. A Béta-karotin felelős egyébként a sárgás színű zöldségek, gyümölcsök színéért, melyek festékanyaga a bőr hámrétegében lerakódva semlegesíti a káros anyagokat gyökfogó tulajdonságánál fogva, valamint fizikai szűrőként védi a bőrt a nap UV-sugarainak káros hatásaival szemben. Szervezetünket hozzájuttathatjuk béta-karotinnal kapszula formájában, vagy egészen egyszerűen a kertünkből elfogyasztott zöldségekből, gyümölcsökből. Ilyen például a paradicsom, sárgarépa, sárgadinnye, őszibarack, spenót, brokkoli. Ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket egyébként is érdemes folyamatosan beépíteni étrendünkbe (a legjobb nyers formájában), de az időzített nyaralás előtt legalább két héttel intenzívebben kezdjük meg fogyasztásukat.

 

Thomy® Folia, melanoma, UV védelem, bababarát fólia, kisállatbarát fólia, szolárium

 

Figyelem!

Hegyekben, huzatos autóban nem érezzük a napsugárzás valódi erejét. Még a napernyőkön és a felhőkön is keresztülhatol a közvetlen napsugárzás UV-tartamának mintegy 50 százaléka. Aki gyakran autózik nyitott ablak mellett, az ablak felőli karját fedje be (viseljen hosszú ujjú inget, blúzt). De még zárt ablak mögött sem teljes a védelem – ugyanis, bár megszűri az UV-B sugarak többségét (ezért nem égünk le ablak mögött), a káros UV-A sugarakat azonban nagymértékben átengedi, melyeket a leghatékonyabban a Thomy BABABARÁT fóliával tudunk kivédeni.

 Forrás:www.erdon.ro

 

 

"A bőrrák egyetlen ellenszere a megelőzés" - Thomy

 

Családod UV védelmi szakértője a Thomy® Folia

 

 

 

 

A Thomy® Folia által szerkesztett oldalakon található minden anyag a szerzői jog védelme alatt áll. Másolásuk törvénybe ütköző cselekedet, melynek minden esetben a következménye, hogy eljárást, kártérítés- és szerzői jogdíj megfizetést von maga után.
Más holnapokon való közzétételükhöz a szerző hozzájárulása szökséges. A honlap design-ja képzőművészeti alkotásnak minősül, ezért az külön is védelmet élvez. A honlap, mint egyedi összeállítás gyűjteményes műnek számít, és akkor is megilleti a védelem, ha egyes részei, összetevői egyébként nem részesülhetnének védelemben.
Részben illetve teljes másolásuk törvénybe ütköző cselekedet.
Következménye: minden esetben eljárást,- kártérítés valamint a szerzői jogdíj megfizetése.
A weboldal használatával a felhasználó automatikusan elfogadja a felhasználási feltételeket.
A tartalom fent jelzett módon történő felhasználás alapján keletkező díjfizetési kötelezettség elmulasztása esetén, felhasználó vállalja az ezzel járó jogi,- és anyagi következményeket.
A szerzői jogdíj mértéke a felhasznált tartalomtól függően, aloldalanként 100,000 Ft. + áfa.