A Melanoma olyan daganat, amely jól kezelhető

 

Érdemes évente bőrgyógyásszal ellenőríztetni még az eldugott testrészeket is.

 

Thomy® Folia, melanoma, UV védelem, bababarát fólia, kisállatbarát fólia, szolárium

 

Egyre több a melanomás beteg Magyarországon, pedig a megbetegedés kockázata kellő odafigyeléssel jelentősen csökkenthető.
A daganat pedig a modern terápiáknak köszönhetően jó eséllyel kezelhető - de csak akkor, ha időben felfedezik.
 

Thomy® Folia, melanoma, UV védelem, bababarát fólia, kisállatbarát fólia, szolárium

 


Hazánkban évente mintegy 2800 melanomás beteget diagnosztizálnak. A bőrdaganatos esetek száma az elmúlt 15 évben a duplájára nőtt - derül ki a Nemzeti Rákregiszter adataból. A szakemberek ezért idén is próbálják felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára.
A melanoma nem válogat
 

Thomy® Folia, melanoma, UV védelem, bababarát fólia, kisállatbarát fólia, szolárium

 


A betegség bármely életkorban, mindkét nem esetében előfordulhat. A melanoma kialakulásának legnagyobb kockázati faktora az UV-sugárzás. A tévhitekkel ellentétben azonban nemcsak a napfény, hanem a szolárium is lehet rákkeltő hatású.
Egy nemzetközi felmérés szerint a magyarok több mint egyötöde szoláriumozik, ami duplája a nemzetközi átlagnak. Ezen kívül a sok és szabálytalan anyagjegy, valamint az örökölt hajlam is növelheti a kockázatot.Thomy® Folia, melanoma, UV védelem, bababarát fólia, kisállatbarát fólia, szolárium

 

"A nyár közeledtével nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a szűrővizsgálat mellett a melanoma megelőzésében a rendszeres önvizsgálat és az UV-sugárzás elleni védelem kiemelten fontos, a felnőttek és a gyermekek esetében egyaránt.
A közhiedelemmel ellentétben a lebarnulás sem egészséges, ez ugyanis az UV-fény által okozott bőrkárosodást jelzi" - ismertette Prof. Dr. Oláh Judit, a Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciójának elnöke.

Agresszív ráktípus

A bőrdaganatok között a melanoma az egyik legrosszabb kimenetelű ráktípus, hiszen könnyen képez daganatos áttétet más szervekben. A betegség súlyos következményeinek kockázata azonban kellő odafigyeléssel,
szűrővizsgálattal és korai diagnózissal csökkenthető. Az időben észlelt, kezdeti stádiumban lévő melanoma még csak a bőr felső rétegében van jelen,
ilyenkor a daganatos elváltozás sebészi eltávolításával a beteg nagy valószínűséggel meggyógyítható.
 

Thomy® Folia, melanoma, UV védelem, bababarát fólia, kisállatbarát fólia, szolárium

 


A melanoma korai diagnózisa nagyon fontos a kezelési lehetőségek miatt.

Ha pedig a melanoma mélyebbre terjed, akkor eléri a nyirok- és vérereket, így megnő az áttétek kialakulásának esélye is. Ezeknél a betegeknél a műtéten túl további onkológiai kezelés is szükséges. "A melanoma korai diagnózisa kritikusan fontos a kezelési lehetőségek tekintetében. Amennyiben rosszindulatú elváltozást találnak, az elsődleges ellátásban a sebészeti beavatkozásoké a főszerep, illetve mára nagyon jó tapasztalataink vannak a célzott és az immuno-onkológiai terápia alkalmazásával egyaránt" - magyarázta a szakember.


A Magyar Dermatológiai Társulat 5 pontban foglalta össze a megelőzés legfontosabb lépéseit.
 

  •     Rendszeres önellenőrzés: Megfelelő fényviszonnyal ellátott helyiségben, szabad szemmel vagy tükör segítségével érdemes rendszeresen átvizsgálni a bőrfelületet. A változásokat ajánlott rögzíteni, akár fényképezőgép segítségével.
  •     Bőrgyógyászati vizsgálat: A bőrgyógyászati vizsgálat akkor indokolt, ha egy újonnan kialakult elváltozás nem tűnik el 3 héten belül, vagy egy korábbi anyajegynek megváltozik az alakja, a színe vagy a mérete.
  •     Szolárium elkerülése: Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szolárium az egyik legveszélyesebb rákkeltő. A szolárium UV-sugarai károsítják a bőr DNS-ét, ez pedig bőrrák kialakulásához vezethet.
  •     Kontrollált napozás: Nem javasolt a hirtelen, intenzív és direkt napozás sem. A napégés és bőrpír elkerülése érdekében 11 és 15 óra között nem ajánlott napra menni.
  •     Fényvédelem: Olyan fényvédő krémet érdemes választani, ami az UVA- és az UVB-sugárzással szemben is védelmet nyújt. Ez általában a magasabb faktorszámú (50+) fényvédő krémekre igaz. A fényvédő krémek hatóideje körülbelül 2-3 óra, így napozás előtt fél órával, majd két óránként újra érdemes felvinni a bőrre a krémet.

 

Thomy® Folia, melanoma, UV védelem, bababarát fólia, kisállatbarát fólia, szolárium

 

A legjobb, ha a fényvédő krémeken túl megfelelő öltözékkel, széles karimájú kalappal és egy jó minőségű napszemüveggel is védekezünk a napfény káros hatásai ellen. Sem az árnyék, sem a felhős égbolt, sem a víz nem óv meg a napsugárzástól, ezért ilyen körülmények között is érdemes védekezni az UV-sugarak ellen!

 

Forrás: hazipatika.com

 

"A bőrrák egyetlen ellenszere a megelőzés" - Thomy

 

Családod UV védelmi szakértője a Thomy® FoliaA Thomy® Folia által szerkesztett oldalakon található minden anyag a szerzői jog védelme alatt áll. Másolásuk törvénybe ütköző cselekedet,
melynek minden esetben a következménye, hogy eljárást, kártérítés- és szerzői jogdíj megfizetést von maga után.
Más holnapokon való közzétételükhöz a szerző hozzájárulása szökséges. A honlap design-ja képzőművészeti alkotásnak minősül,
ezért az külön is védelmet élvez. A honlap, mint egyedi összeállítás gyűjteményes műnek számít, és akkor is megilleti a védelem,
ha egyes részei, összetevői egyébként nem részesülhetnének védelemben.
Részben illetve teljes másolásuk törvénybe ütköző cselekedet.
Következménye: minden esetben eljárást,- kártérítés valamint a szerzői jogdíj megfizetése.
A weboldal használatával a felhasználó automatikusan elfogadja a felhasználási feltételeket.
A tartalom fent jelzett módon történő felhasználás alapján keletkező díjfizetési kötelezettség elmulasztása esetén,
felhasználó vállalja az ezzel járó jogi,- és anyagi következményeket.
A szerzői jogdíj mértéke a felhasznált tartalomtól függően, aloldalanként 100,000 Ft. + áfa.